Botezul cailor, o traditie mostenita din batrani

Aflat la ediţia cu numărul XVIII, concursul Botezul Cailor are loc în fiecare an în comuna olteană Slătioara, în ziua de Bobotează.
În ziua de Bobotează, caii sunt ţesălaţi, li se curăţă copitele, li se pun ciucuri în coamă şi sunt scoşi pe uliţa satului pentru a fi admiraţi de întreaga comunitate. După acestă paradă are loc un veritabil concurs hipic, la care participă cai din toate comunele limitrofe Slătioarei. Tăichiţă Covaci participă de când se ştie cu animalele sale la vestitul concurs. Fie că au participat la proba de călărie sau la cea de tracţiune, bărbaţii şi-au botezat caii înainte de probe pentru ca animalele să fie harnice şi sănătoase în noul an. În concurs s-au înscris zeci de participanţi din mai multe comune din apropiere. "Anul acesta s-au adunat foarte mulţi oameni să privească cum se întrec caii.S-au înscris în concurs în cadrul celor două probe 27 de călăreţi. Au venit din toate localităţile apropiate, de la Pleşoiu, Piatra-Olt, Mărgheni, Enoşeşti, Slatina, Găneasa şi Salcia", a spus Teodor Cârţu, unul dintre organizatori.Specialiştii în etnografie spun că, practicarea acestui obicei are un dublu rol - ritual şi practic şi are două probe. Încuratul cailor avea, în trecut, drept scop alungarea spiritelor malefice, în ziua de Bobotează. Astăzi, are mai mult rol practic, cu ocazia aceasta toţi oamenii din comună putând să aprecieze vrednicia feciorilor, după modul cum au scos caii din iarnă.

Read 4010 times

Cuvantul primarului

Este sarcina noastră principală de a implementa o strategie care vizează adaptarea permanentă la noile condiţii date de evoluţia comunităţii şi de a exploata oportunităţile oferite comunei noastre pentru dezvoltarea activităţilor economice pe plan local.

Savu Ciocîrlan

Contact

  primariaslatioara(@)yahoo.ro
  0249-431.790
  0249-431.790
Comuna Slatioara | Judetul Olt

sipoca